Online ondernemen gaat gepaard met een nieuwe vorm van concurrentie

De concurrent in de gaten houden is iets wat iedere ondernemer bewust of onbewust doet. Wie vist er nog meer mee in mijn vijver? Wat onder ‘concurrent’ wordt verstaan, is voor iedere ondernemer anders. Bedrijven die dezelfde producten/diensten aanbieden, geografische concurrentie, prijsklasse concurrentie, concurrenten met dezelfde marketingstrategie, concurrentie op basis van bedrijfsgrootte en ga zo maar door. Iedere ondernemer maakt uiteindelijk dezelfde conclusie, deze concurrent kan relatief gemakkelijk mijn potentiële klanten weghalen en heeft dit ook als bewuste doelstelling.

Vrijwel iedere ondernemer heeft met concurrenten te maken en heeft hiervoor zijn/haar eigen manier om mee om te gaan. Onderscheiding door middel van prijs, promotie acties, product innovaties, etc. Bij gebrek aan creativiteit en eergevoel kan je als ondernemer je concurrent natuurlijk ook zwart proberen te maken. Een methode die naar mijn mening helaas nog veel te vaak wordt gebruikt.

 

Op het internet vecht je niet alleen om klanten, maar vooral om aandacht

Wanneer je als ondernemer actiever op internet wordt, krijg je met een nieuwe vorm van concurrentie te maken. Naast je traditionele concurrenten krijg je nu ook te maken met bedrijven die je nooit eerder als concurrent zou beschouwen.

Voorbeeld: Stel je hebt een fysieke winkel waar je sportartikelen verkoopt. Om meer omzet te kunnen behalen door je afzetgebied te vergroten, is het starten van een webwinkel een goede optie. Je potentiële klanten zijn dan mensen die het internet afspeuren naar sportartikelen. Wanneer dat gebeurt wil je met jouw webwinkel natuurlijk zoveel mogelijk opvallen en vooraan staan. Helaas ben je niet de enigste. Naast je traditionele concurrenten krijg je nu ook te maken met informatie websites, verenigingen en organisaties die ook zijn gebonden aan het onderwerp in kwestie. Deze websites kunnen je webwinkel uit de schijnwerpers wegdrukken, waardoor potentiële klanten je niet bereiken. Ook fabrikanten en leveranciers kunnen een eigen webwinkel beginnen en je wegdrukken uit de online afzetmarkt.

 

Massa is lang niet altijd kassa

Om op te vallen op internet moet je niet de drukte maar juist de ruimte opzoeken. Treed naar buiten als specialist en specificeer je diensten/producten. We gaan weer even terug naar het voorbeeld van de sportartikelen webwinkel. Het onderwerp ‘sportartikelen’ is in dit geval heel erg breed en enorm populair. Bovendien zijn lang niet alle mensen die op dit onderwerp zoeken, gelijk een potentiële klant. Het kan namelijk ook gaan om mensen die alleen maar op zoek zijn naar informatie, maar verder geen intentie tot aankoop hebben. Het is bovendien ook niet mogelijk om letterlijk alle soorten, maten en kleuren aan te bieden op het gebied van sportartikelen.

De oplossing: Specialiseren. Probeer de aandacht te winnen van mensen die bijvoorbeeld op zoek zijn naar voetbalschoenen, tennis attributen, kniebeschermers, etc. Dit verkleiningsproces valt natuurlijk op vele manieren toe te passen. Zo kan het zijn dat een webwinkel alleen bepaalde merken aanbiedt, zich richt op spullen van hoge kwaliteit of juist de goedkoopste wil zijn. Hiermee sluit je gelijk enorm veel concurrenten en irrelevante ‘zoekers’ uit. Uiteraard zijn gedetailleerde onderwerpen minder populair, maar de kans dat hier een potentiële klant tussen zit is veel groter. Bovendien valt je webwinkel dan ook veel sneller op. Kortom: Kwaliteit boven Kwantiteit.

 

Bij welke onderwerpen moet ik dan met mijn webwinkel vooraan staan?

Uiteraard is het lang niet altijd zo makkelijk om te bepalen waar je doelgroep op zoekt en waar al je concurrenten zitten. Dit kun je zelf achterhalen door gebruik te maken van diverse metingtools.

Je kan dit ook laten doen door een gespecialiseerd (zoekmachine)marketingbureau in te schakelen. Zij maken dan een zoekwoorden analyse en op basis daarvan kun je bepalen waar jij je aandacht en dus potentiële klanten vandaan moet halen.

 

Conclusie

Voor veel ondernemers biedt het internet een prima uitkomst bij het vergroten van de afzetmarkt. Echter het aantal concurrenten op internet is ook vele malen groter en komt uit hoeken waarvan je dat in eerste instantie niet zou verwachten. Ga daarom niet met hagel schieten, maar probeer gericht je doelgroep te bereiken. Treed naar buiten als een specialist. Wie groot wil worden, moet klein denken.